Zaman Romania

Ar putea Grecia și Turcia să intre în război? Răspunsul este da, susțin specialiștii

Turcia și Grecia ar putea intra în război, conform Michael Rubin, un membru senior al Institutului American de Întreprinderi (AEI), care a citat disperarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a diminua eșecurile sale economice pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și parlamentare.

Grecia nu a făcut nimic pentru a provoca conflictul, iar administrația Biden trebuie să analizeze ce poate face pentru a preveni agresiunea Turciei și pentru ca Grecia să se apere mai bine, decât să aștepte și să vadă dacă Erdoğan pierde alegerile, care sunt programate pentru iunie 2023, susține specialistul într-un articol, pentru pentru site-ul 1945.

În curând: un război Grecia-Turcia? Lista țărilor care suferă de agresiunea turcă este lungă. Turcia ocupă o treime din Cipru. Și-a folosit F-16 și forțele speciale împotriva armenilor. Oficialii irakieni spun că Turcia a stabilit acum 68 de avanposturi pe teritoriul său, variind ca mărime de la posturi mici la nivel de pluton până la o bază de dimensiuni mari.

Forțele aeriene turce bombardează Irakul în fiecare noapte. Turcia curăță etnic districte întregi din nordul Siriei. Acapararea de terenuri maritime i-ar face pe creatorii Liniei Nine-Dash din China să roșească.

În acest context, amenințările crescânde ale președintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa Greciei ar trebui să-i alarmeze. Într-adevăr, tensiunea dintre cei doi membri NATO nu este nimic nou. Cu toate acestea, patru factori fac criza actuală diferită.

Turcia încalcă constant spațiul aerian

În primul rând, Erdogan este deschis revanșist. El încearcă să revizuiască — întotdeauna în favoarea Turciei — Tratatul de la Lausanne, vechi de un secol, care a stabilit granițele Turciei cu Grecia și Bulgaria. El susține în mod fals că Grecia încalcă acordurile de demilitarizare, iar politicienii turci susțin în continuare că ar trebui să posede toate insulele la est de linia mediană din Marea Egee.

Turcia nu limitează astfel de provocări la hărți. Avioanele turcești încalcă în mod regulat spațiul aerian al insulelor grecești precum Kastellorizo. Declarațiile Departamentului de Stat infuzate cu ambele considerații agravează lucrurile.

Pur și simplu, Turcia încalcă spațiul aerian grec și ocupă teritoriul cipriot, nu invers. Secretarul de stat, Anthony Blinken ar trebui să explice acest lucru. Echivalența morală și minciunile nu reprezintă o bază pentru pace și dreptate.

Război pentru a atrage atenția de la criza economică

În al doilea rând, economia Turciei se prăbușește. Erdogan a urcat la putere în urmă cu două decenii pe fondul nemulțumirii larg răspândite față de inflație, slăbiciunea lirei turcești și corupția elitei conducătoare.

Astăzi, inflația depășește 80 la sută, lira turcească și-a pierdut peste 80 la sută din valoare în ultimii cinci ani, iar Erdoğan și familia sa au devenit, neexplicat prin orice mijloace legale, miliardari. Deoarece Erdogan a exercitat controlul dictatorial asupra Turciei și a înlăturat, întemnițat sau marginalizat orice opoziție efectivă, el nu poate sustrage responsabilitatea pentru situația dificilă a Turciei.

În schimb, el caută o criză pentru a distrage atenția. Insulelor grecești și îndrăzneala Atenei să acționeze ar fi o diversiune perfectă.

SUA speră că turcii să nu-l mai aleagă pe Erdogan

Aceeași dinamică este în joc în timp ce Turcia se îndreaptă spre alegeri. În cadrul Departamentului de Stat, există o tendință spre iluzii: mulți părinți ai relației SUA-Turcia recunosc cât de problematic poate fi Erdogan, dar speră că alegătorii obosiți de excesele sale îl vor înlătura pur și simplu la alegerile de anul viitor.

Ei folosesc o astfel de speranță pentru a reduce orice mișcare de a trage Turcia la răspundere în SUA. Problema aici, totuși, este că se presupune că Erdoğan, care s-a descris ca slujitor sau sharia și imam al Istanbulului, ar accepta vreodată voința populară.

Realitatea este că, dacă Erdogan se crede destinat unei pierderi la urne cu o marjă prea mare pentru a fi depășită de trișare, atunci va declanșa o criză și va declara o urgență națională pentru a oferi o scuză pentru a evita alegerile cu totul. Pentru Erdogan, un război cu Grecia ar fi remediul perfect.

În cele din urmă, administrația Biden și-a jucat greșit mâna. În timp ce Joe Biden a intrat în funcție mai rezistent la farmecele șoptite ale lui Erdogan decât președinții George W. Bush, Barack Obama sau Donald Trump, echipa sa a făcut un pas semnificativ înapoi în ultimele luni, în special prin aprobarea vânzării F-16 către Turcia.

Poate că Biden și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, au crezut că acest lucru îl va liniști pe Erdogan după pierderea F-35 de către Turcia și îl va încuraja să ajute Ucraina. Totuși, a avut efectul opus: Erdoğan a interpretat mișcarea lui Biden atât ca undă verde pentru a intensifica atacurile asupra vecinilor săi, cât și ca un semnal că Turcia ar putea cumpăra rachete S-400 suplimentare din Rusia fără consecințe.

Între timp, Turcia joacă un dublu joc cu Ucraina, făcând la fel de mult pentru a ajuta Rusia să scape de consecințele diplomatice și economice ale acțiunilor sale ca China, Iran sau Coreea de Nord.

Probabil că va veni un război cu Grecia, nu din cauza a ceea ce a făcut Atena, ci pentru că Erdoğan este disperat să distragă atenția de la eșec și faliment. Întrebările la care va trebui probabil să răspundă administrația Biden în decurs de un an sunt ce se poate face pentru a preveni agresiunea Turciei, ce pot face Statele Unite pentru a permite Greciei mai bine să se fie pregătită cu drone, aeronavele și rachetele Turciei și dacă Statele Unite pot într-adevăr să stea pe margine dacă un membru NATO atacă un aliat fidel al NATO.