Zaman Romania

Ankara: Universitatea a anulat “ Ziua Mondială a Limbii Grecești “

O Universitate din Ankara a anulat planurile de a sărbători “Ziua Mondială a Limbii Grecești “ de pe 9 februarie,  după vizita ziarelor pro-guvernamentale și presiunile făcute pe rețelele de socializare, informează Stockholm Center for Freedome. 

Facultatea de limbi, istorie și geografie a Universității din Ankara din Turcia a anunțat marți că  evenimentele organizate în comun cu Universitatea din  Istanbul și Trakya pentru a sărbători ziua ca o „activitate academică” au fost anulate pentru „provocarea unei percepții care le depășește scopul inițial”.

Anunțul a venit după ce Yeni Akit, un ziar ferm guvernamental, a vizat cele trei universități, descriind evenimentele pe care le organizaseră drept „scandaloase” și „perfide” și întrebând „Cine va împiedica să aibă loc aceste [evenimente]?”

Aykan Erdemir, director  al Programului Turcia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, un institut de cercetare nepartizan din Washington, a declarat că  evenimentele au fost anulate în urma “presiunii  xenofobe”.

Studenții de la universitățile organizatoare au criticat, de asemenea, anularea evenimentului pe social media.

„Nu acest eveniment  a depășit scopul inițial, ci scopurile  administrației voastre. Dacă acesta este cazul, închideți toate departamentele lingvistice ”, a spus un utilizator Twitter.

„Ne-am rușinat când am citit această afirmație. Nu te-ai simțit la fel în timp ce scriai? Nu ai fost capabil să spui <<Universitățile sunt gratuite. Deci, ce facem? De ce anulăm acest [eveniment]?>>” a întrebat un alt student.

Sentimentul anti-grec este răspândit în rândul naționaliștilor din Turcia și a fost amplificat de tensiunile politice și militare. Atena și Ankara au ajuns în pragul războiului de trei ori în 2020 din cauza disputelor în curs, a declarat ministrul grec al Apărării Nikos Panagiotopoulos, în timp ce Statul Major al Apărării Naționale (GEETHA) a anunțat 128 de încălcări ale spațiului aerian grecesc în ianuarie.