Zaman Romania

Amnesty International: deplasările forțate sunt „o crimă împotriva umanității”

Deplasările forțate ale populației cu titlu de „acorduri de reconciliere” în Siria reprezintă „o crimă împotriva umanității”, a estimat orgaÎn raportul denumit „Plecați sau muriți”, ONG-ul analizează patru dintre aceste acorduri locale care presupun cel mai adesea ridicarea asediului și oprirea bombardamentelor de către regimul lui Bashar al-Assad, iar în cazul oponenților, civili sau înarmați, părăsirea locuințelor.

Încheiate între august 2016 și martie 2017, acesta acorduri au condus la deplasarea a mii de persoane din șase zone din Siria, unele asediate de trupele regimului și aliații lor: Daraya, la est de orașul Alep, al-Waer în Homs și Madaya, și două localități șiite proregim în provincia Idleb (nord-vest) încercuite de rebeli: Kefraya și Foua.

„Guvernul sirian și, într-o mai mică măsură, grupurile armate de opoziție au asediat ilegal civili” și „au lansat atacuri ilegale asupra unor zone dens populate”, a spus Amnesty.

Utilizarea „cinică” de către guvernul sirian a „strategiei ‘predare sau înfometare’ se traduce prin asedieri și bombardamente cu efecte devastatoare și reprezintă un atac general și sistematic asupra civililor, o crimă împotriva umanității”, insistă Philip Luther, director de cercetare al Amnesty International.

Amnesty a cerut comunității internaționale să ofere sprijin și resurse Mecanismului internațional creat de ONU pentru a ajuta la investigarea celor mai grave încălcări din Siria.

Conflictul din Siria a făcut peste 330.000 de morți și milioane de persoane strămutate și refugiate din 2011.

nizația Amnesty International într-un raport publicat luni, relatează AFP.