Regimul din Turcia trebuie să înceteze să mai folosească starea de urgență ca justificare pentru a închide activiști pentru drepturile omului, jurnaliști şi lideri ai societății civile, atrage atenția organizația Amnesty International într-un raport făcut public joi, citat de dpa.
„Guvernul turc continuă să se folosească de starea de urgență pentru a diminua spațiul opiniilor de opoziție sau alternative”, se arată în raport.
Turcia se află în stare de urgență de la 20 iulie 2016, la câteva zile după ce membri ai armatei au încercat o lovitură de stat, în cele din urmă eșuată.
De atunci, conform raportului, peste 107.000 de angajați din sectorul public şi-au pierdut locul de muncă şi peste 100.000 de persoane au fost anchetate penal. Peste 50.000 de persoane se află în continuare la închisoare, în așteptarea procesului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, fost aliat autoexilat în SUA, că a pus la cale puciul, însă acesta neagă orice implicare. Mulţi dintre cei care au fost dați afară din serviciu sau care au fost inculpați au fost acuzați de legături cu Gulen.
Însă Amnesty International notează că mulţi dintre ei nu aveau nici o legătură cu Gulen şi că erau doar activiști şi jurnaliști pro-democrație.
„A venit momentul ca Turcia să ridice actuala stare de urgență şi măsurile draconice impuse odată cu aceasta şi care merg dincolo de orice măsuri legitime de combatere a amenințărilor la adresa securității naționale, înainte ca societatea civilă independentă şi critică să dispară din Turcia”, se menționează în raport.
Două dintre persoanele anchetate sunt lideri ai filialei din Turcia a Amnesty, Idil Eser şi Taner Kilic. Eser se află în libertate şi îşi așteaptă procesul, în timp ce Kilic este în detenție de aproape un an.