Zaman Romania

Ambasadorul României în Turcia despre planul “ Safe tourism” al țării

Ambasadorul României în  Turcia, Gabriel Șopandă a discutat, într-un interviu realizat de Răzvan Pascu, despre modul cum Turcia a implementat planul “Safe tourism” pentru a proteja turiștii împotriva COVID-19.

Gabriel Șopandă a fost invitat alături de oficialii turci într-o vizită în Antalya pentru a vedea normele de prevenție contra coronavirus aplicate de către guvernul turc.

“ Am parcurs această procedură de verificare a temperaturii, atât la intrarea în aeroport și la intrarea în autocar și hotel. Autocarul era dotat, de asemnea, cu mijloace de dezinfectare individuale. În avion nu erau ocupate locurile de la culoar, decât o persoană, pe rând, la fereastră, la fel și în autocar”, a informat ambasadorul român. 

Conform ordinului autorităților turce, turiștii urmează să treacă prin același procedeu, iar cei care manifestă simptome specifice coronavirus vor fi testați în aeroport. În cazul în care vreun turist este testat pozitiv și are nevoie de internare, statul turc se va ocupa de acest lucru.

“Dacă testul COVID-19 este pozitiv, cheltuielie cu spitalizarea sunt suportate de Guvernul turc.” a declarat Șopandă.

Cum pot ajunge românii în Turcia?

Gabriel Șopandă a explicat că singura modalitate de a intra în Turcia din România este cu mașina personală sau cu autocarul, iar  pentru zboruri va mai dura un timp.

“ Avem discuții cu Turkish Airlines și Tarom. Sunt interesate ambele companii de reluarea cât mai de curât a zborurilor. Ambele companii au fost optimiste și au început să vândă bilete chiar din luna mai pe destinația Turcia. Din păcate, zborurile cu pasageri nu sunt dispobile” a informat acesta.

Masca este obligatorie

Purtarea măștii este obligatorie pe întreg teritoriul țării, atât în interior, cât și în exterior, mai puțin la plajă sau în timp ce mănânci la restaurant. De când intri în restaurant și până ajungi la masă, de exemplu, ești obligat să porți masca.

În cazul în care turiștii nu respectă acestă regulă, riscă amenzi în valoare 115 euro.

 Aproximativ 800.000 de cetățeni români și-au petrecut vacanțele în Turcia în 2019. În jur de 45 milioane de turiști străini au fost înregistrați în Turcia anul trecut, aducând în țară 35 miliarde dolari, ceea ce reprezintă 10% din PIB-ul Turciei. Astfel, este evident că statul turc are un interes extrem de crescut în luarea măsurilor necesare pentru desfășurarea în siguranță a turismului pe întreg teritoriul țării.