Zaman Romania

ALEGERI TURCIA: TRANZIȚIE CĂTRE O PREȘEDENȚIE EXECUTIVĂ?

Laurent Leylekian analist politic cu experiență și expert pe chestiunile Turciei analizeaza cu competență dar și cu luciditate maximă situația dinaintea alegerilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că va reduce drastic numărul de ministere, la 16, şi că va accelera procesul de luare a deciziilor în cadrul viitorului guvern, dacă va câştiga alegerile de duminică, 24 iunie, care vor marca o tranziţie către o preşedinţie executivă, relatează vineri agenția Reuters.

Alegătorii turci sunt chemaţi duminică la urne în cadrul unui dublu scrutin, prezidențial şi parlamentar, în condițiile în care Erdogan intenţionează să-şi prelungească puterea, ce durează de 15 ani, şi să-şi asume noi atribuţii, despre care el spune că sunt necesare pentru a face faţă amenințărilor din domeniul economic şi al securităţii cu care se confruntă ţara.

”Când eram prim-ministru, existau 37 de ministere. Le-am redus la 26. Acum vom aduce numărul lor la 16”, a declarat Erdogan într-un interviu la ATV joi seara.

Sondajele de opinie arată că scrutinul ar putea fi mai strâns decât a crezut Erdogan când a convocat în aprilie alegeri anticipate pentru data de 24 iunie, sugerând că s-ar putea ca el să meargă în al doilea tur de scrutin prezidenţial şi partidul său de guvernământ, AKP, să-şi piardă majoritatea în parlament (600 de locuri).

Erdogan a indicat că AKP ar putea avea în vedere formarea unei coaliţii dacă nu reuşeşte să obţină o majoritate parlamentară, perspectivă în legătură cu care investitorii se tem că e posibil ca ea să ducă la un impas politic.

Laurent Leylekian analist politic cu experiență și expert pe chestiunile Turciei afirmă că astăzi Occidentul nu mai are practic nici o influență asupra Turciei care ”își joacă cărțile prin apropierea de Rusia ”. Și această apropiere de Putin are limitele ei din cauza ambițiilor excesive ale unora și ale altora  privind Orientul Apropiat, situația din Balcani sau din Caucaz. Analistul spune: ”Mă îndoiesc sincer că personalități atât de excesive cum sunt Putin și Erdogan s-ar putea pune de acord privind la soarta acestor situații. Asta din fericire pentru acele regiuni…”

Ultimele sondaje îl plasează încă pe Erdogan în fruntea clasamentului cu un scor de 39 spre  43% de voturi, oponentul său principal fiind Muharrem Ince care s-ar situa între   26 – 30% voturi ceea ce înseamnă evident un al doilea tur de scrutin. Cu toate acestea, jurnaliștii iau în considerare o victorie a lui Erdogan și ulterior, o înăsprire a situației din țară.

”Dacă Ince ar ajunge la putere ceea ce este totuși puțin probabil, atunci ne-am putea aștepta că el ar încerca înainte de toate să repare acea țesătură socială distrusă prin excesele totalitare ale lui Erdogan. Asta ar însmna înainte de toate ”decriminalizarea” ideii de opoziție… În materie de politici economice de asemenea am putea spera o reîntoarcere la o rigoare bugetară cu mai puține proiecte care țin numai de prestigiu sau de o utilitate îndoielnică precum aeroportul din Istanbul sau al treilea pod peste Bosfor și la mai puțin clientelism.” Read more at http://www.atlantico.fr/decryptage/turquie-que-valent-vraiment-opposants-erdogan-laurent-leylekian-3429006.html#0sb13LbKBMU6xQ7A.99

http://www.atlantico.fr/decryptage/turquie-que-valent-vraiment-opposants-erdogan-laurent-leylekian-3429006.html