Zaman Romania

Ahmet Altan membru de onoare al organizației PEN Germania

PEN Center Germania, parte a PEN International l-a declarat pe jurnalistul și scriitorul turc Ahmet Altan membru de onoare și a cerut eliberarea lui,  raportează Duvar English.

PEN Center Germania a urmărit situația lui Altan “cu o mare îngrijorare”, a declarat asociația într-o declarație din 19 noiembrie.

Reîntoarcea lui Altan după grati este „motivat politic”, „contrazice orice stat de drept și dezvăluie caracterul despotic al regimului turc”, conform declarației semnate de vicepreședintele PEN Center, Ralf Nestmeyer.

„Solicităm autorităților turce să elibereze imediat și necondiționat pe membrul nostru de onoare Ahmet Altan din închisoare. Detenția sa continuă este doar politică și, prin urmare, nu este acceptabilă și nici nu se justifică. Condamnarea sa este contradictorie la dreptul la libertatea de exprimare și, prin urmare, la Carta PEN internațională ”, se mai arată în declarație.

Altan a petrecut trei ani jumate în penitenciarului Silivri înainte să fie eliberat. Inițial, scriitorul  a fost arestat pe 2016 împreună cu fratele său, jurnalistul Mehmet Altan, pentru acuzațiile de răspândire a „mesajelor subliminale care anunță o lovitură militară” la televizor. Pe 4 noiembrie a fost eliberat, însă după o săptămână fost arestat pentru a doua oară pe motiv că ar putea părăsi țara, deși avea interdicție de a face acest lucru.