Zaman Romania

Activiştii Amnesty International din Turcia, unii eliberaţi, alţii în arest

Un lider al Amnesty International și șapte activiști au fost eliberați din arestul preventiv.

O instanță din Turcia a decis miercuri eliberarea din arestul preventiv a opt inculpați, printre care și Idil Eser, directorul filialei naționale a organizației Amnesty International, informează agențiile de presă internaționale. Ei sunt acuzați de infracțiuni legate de terorism, iar următorul termen în proces este pe 22 noiembrie.

În dosarul respectiv sunt inculpați în total 11 activiști pentru drepturile omului. Pedepsele pentru acuzațiile care li se aduc merg până la 15 ani de închisoare. Majoritatea au fost arestați în iulie. Doi dintre ei au fost eliberați înainte de decizia de miercuri, iar președintele Amnesty International Turcia, Taner Kilic, rămâne în arest în provincia Izmir, unde este acuzat și de alte infracțiuni.

Printre cei puși în libertate miercuri se numără un cetățean german și unul suedez. Nefiind supuși niciunor restricții, ei intenționează să părăsească Turcia cât mai curând posibil, a anunțat avocatul lor. https://www.letemps.ch/monde/2017/10/25/turquie-ouvre-proces-militants-dont-deux-responsables-damnesty

Președintele Amnesty International Turcia, Taner Kilic, rămâne în arest în provincia Izmir.

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a salutat decizia instanței, dar a reamintit că în Turcia sunt în continuare arestați „din motive de neînțeles” și alți cetățeni germani.

http://www.liberation.fr/planete/2017/10/26/turquie-maintien-en-detention-d-un-responsable-d-amnesty_1605844