Zaman Romania

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea  președintelui începând cu  2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Raportul elaborat de deputatul din Partidului Popular Republican (CHP), Ali Mahir Bașarır, arată că 9.554 dintre persoanele care se confruntă cu acuzații de insultă au fost condamnate.

„Oricine critică guvernul este reținut. Guvernul vrea întotdeauna să audă numai laude. Oamenii vorbesc despre problemele sociale și economice cu care se confruntă pe rețelele de socializare sau în interviurile de stradă și se confruntă cu detenția atunci când fac cele mai mici critici. Această atitudine nu respectă principiile statului de drept ”, a susținut Bașarır.

Bașarır a afirmat că numărul dosarelor depuse sub acuzația de insultă adusă președintelui a crescut dramatic în timpul mandatului lui Erdoğan, iar  cazuri similare au fost rareori depuse în timpul mandatului președinților anteriori.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările de pe rețelele sociale. Poliția și sistemul judiciar turc percep chiar și cele mai minore critici aduse lui Erdoğan sau guvernului său, drept o insultă.