Zaman Romania

Prima navă de cereale părăsește Ucraina, în baza unui acord cu Rusia


Prima navă care a exportat cereale ucrainene de la invazia rusă în urmă cu cinci luni a plecat luni din portul Odesa, relatează Ahval News.

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a pornit spre Liban, conform site-ului de urmărire a transporturilor maritime MarineTraffic.com

„Prima navă cu cereale de la invazia Rusiei a părăsit portul. Mulțumită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și al ONU, am reușit să implementăm pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de Twitter.

Nava va acosta în Istanbul

Nava numită, Razoni transporta 26.000 de tone de marfă. Site-ul de știri turc, Medyascope a declarat că Razoni va acosta marți la Istanbul. Organizația Națiunilor Unite și Turcia au deschis marțea trecută un centru comun cu Rusia și Ucraina, la Istanbul pentru a coordona livrarea cerealelor către destinații internaționale prin Marea Neagră.

De la invazia rusă care a început în februarie, transporturile de cereale din porturile controlate de Ucraina de la Marea Neagră s-au blocat, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate, amenințând cu o criză alimentară la nivel mondial.

Acordul semnat la Istanbul

Rusia și Ucraina au semnat un acord, pe 22 iulie, pentru a redeschide porturile Ucrainei de la Marea Neagră pentru exporturi de cereale, după două luni de eforturi diplomatice ale Națiunilor Unite și a Turciei.

Acordul, semnat la Istanbul, este conceput pentru a restabili exporturile ucrainene din porturile Odesa, Cernomorsk și Yuzhny, în timp ce ușurează transporturile rusești de cereale și îngrășăminte, în ciuda sancțiunilor dure occidentale.